HoSt bouwt vergistingsinstallatie in Waalwijk

Na een intensieve voorbereidingsperiode is de kogel door de kerk. Wabico (Waalwijkse Biomassa Combinatie) gaat na de aanstaande bouwvakantie starten met de bouw van een industriƫle vergistingsinstallatie op het Ecopark in Waalwijk. In dit project wordt biogas uit vergisting omgezet in Groengas met een capaciteit van 3.760.000 Nm3 Groengas per jaar. Dit staat gelijk aan het aardgasverbruik van ca. 2.100 huishoudens per jaar en draagt daarmee significant bij aan de duurzame ambities van de gemeente Waalwijk.

Ecopark

Het Ecopark is een uniek initiatief op het gebied van duurzame energie in Nederland. In het park worden drie verschillende vormen van duurzame energie op grote schaal gecombineerd: zonne-energie, windenergie en nu ook energie uit biomassa.
In 2004 zijn op het Ecopark Waalwijk zonnepanelen (PV-panelen) met een vermogen van 0,674 MWpiek geplaatst. Hier zijn in 2005 vijf windturbines van ieder 1,5 MW aan toegevoegd. Hiermee kunnen respectievelijk 150 en 4.500 huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. De groengas keten wordt hier nu aan toegevoegd. In dit project wordt een vergistingsinstallatie gerealiseerd waarmee diverse soorten biomassa, voornamelijk natuur- en bermgras samen met bij- en restproducten uit de voedselverwerkende industrie, worden omgezet in biogas. De installatie kenmerkt zich door de mogelijkheid een breed spectrum van organische reststromen in te kunnen nemen en verwerken.

Uitvoer

Wabico heeft de bouw van de installatie gegund aan HoSt Biogas BV. Deze installatie wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, J. van Esch BV, Eneco Energy Trade BV, Nationaal Groenfonds en de Rabobank.

2018-09-06T15:32:13+02:00september 8th, 2014|